Ντουμπλ-φας παιδικό παλτουδάκι

handmade reversible red polka dot coat white side
Θα σας ενδιέφερε να φτιάξετε δύο διαφορετικά κοριτσίστικα παλτουδάκια στην τιμή του ενός : Δείτε πως βρήκα την λύση με ένα μόνο πατρόν

Η δημιουργία είναι ομορφότερη όταν την μοιράζεσαι

Όταν ξεκίνησα να ράβω, δεν με ενδιέφερε να φτιάχνω πράγματα για μένα. Παρότι ήμουν πάντα σπάταλη και αγόραζα ότι μου γυάλιζε στο μάτι, όταν ήρθε η ώρα που μπορούσα πια να φτιάξω ότι χρειάζομαι, συνειδητοποίησα ότι δεν χρειαζόμουν 5 διαφορετικά νεσεσέρ, ούτε πολλές διαφορετικές τσάντες. Δεν έβρισκα ευχαρίστηση στο να έχω άλλο ένα καινούριο πορτοφόλι, ειδικά αν είναι να μην το δει κανείς. Να μην το εκτιμήσει κανείς. Εμείς οι "δημιουργικοί" άνθρωποι, νιώθουμε πως κάθε πραγματάκι που φτιάχνουμε, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο,είναι ξεχωριστό. Και θέλουμε αυτός που το έχει να το ευχαριστιέται και να το χρησιμοποιεί. Για αυτό το λόγο, άρχισα να σκέφτομαι όλα τα δώρα που μπορώ να κάνω στους άλλους.

Σκεφτείτε πόσα δώρα αγοράζεται κάθε χρόνο. Γενέθλια, γάμοι, βαφτίσεις και τόσες άλλες ευκαιρίες για να δώσουμε στον άλλο ένα δείγμα της αγάπης μας για αυτούς. Όταν πια ξέρεις ότι αυτά τα δώρα μπορείς να τα φτιάχνεις με τα ίδια σου τα χέρια, η ικανοποίηση που νιώθεις όταν το προσφέρεις πολλαπλασιάζεται.

Η γνώμη των άλλων και η υποστήριξη τους, είναι το καύσιμο μας για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Όταν τελείωσα το παλτουδάκι της βαφτιστήρας μου και το μοιράστηκα με τους φίλους μου στο Facebook και ακόμα περισσότερο με το γκρουπ Ραπτικής, συνειδητοποίησα πόσο βοηθάνε τα λόγια των άλλων.

revers.3

Ακόμα και αν είχα αμφιβολίες για το πόσο καλά είχα ράψει το συγκεκριμένο ρούχο, βλέποντας την αντίδραση των φίλων μου, άρχισα πρώτη φορά να αντιλαμβάνομαι ότι ίσως τελικά να έχω ταλέντο αυτό. Τα κορίτσια στο Facebook με βοήθησαν πολλές φορές στην διάρκεια του χρόνου, να καταλάβω τα λάθη που ενδεχομένως έκανα και να με καθοδηγήσουν σε στιγμές που ένιωθα πως κάποιο μου πρότζεκτ είχε "κολλήσει".

Από την ανταπόκριση των άλλων, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ποια πράγματα που φτιάχνω έχουν απήχηση και ποια όχι. 'Εχω μια πολύ καλή φίλη στα Χανιά, τη Μαρία, η οποία έχει τρία παιδιά. Τα δύο είναι διδυμάκια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Όταν γεννήθηκαν δεν ήξερα ακόμα να ράβω, αλλά είχα μόλις μάθει να πλέκω. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω δύο ζακετάκια για τα νεογέννητα τότε. Όταν έφτιαξα το παλτουδάκι για την βαφτιστήρα μου, το μοιράστηκα στο Facebook με τους φίλους μου. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, η απήχηση ήταν μεγάλη και ομολογουμένως με σόκαρε (ευχάριστα πάντα). Εκείνη την ανάρτηση είδε και η φίλη μου η Μαρία.

Καινούρια παραγγελία για ένα ντουμπλ-φας παλτουδάκι. Κάθε φορά που τελειώνω ένα πρότζεκτ, τρώγομαι με τα ρούχα μου μέχρι να βρω το επόμενο. Ίσως θα πρέπει να ανησυχώ για τον εθισμό που δείχνω να έχω αποκτήσει με τη ραπτομήχανη μου, αλλά όταν η Μαρία μου ζήτησε το παλτουδάκι, δεν σταμάτησα ούτε δευτερόλεπτο να το σκεφτώ. Το δέχτηκα και άρχισα κατευθείαν να προγραμματίζω αυτό που θέλω να κάνω.

ETSY SHOP

Είχα εξαρχής ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Οι γνώσεις μου στη ραπτική ήταν ακόμα πάρα πολύ περιορισμένες και η αυτοπεποίθηση μου ήταν πολύ χαμηλή. Το πατρόν από τα Burda με το οποίο είχα ράψει το παλτουδάκι της βαφτιστήρας μου, ήταν για ηλικίες 2 ετών και άνω. Η μπέμπα της Μαρίας ήταν μόλις λίγον μηνών και μου είχε ζητήσει να της το ράψω για ενός έτους, ώστε να έχει περιθώριο να το φορέσει όλο το χειμώνα.

Το να κάνεις αλλαγές σε ένα πατρόν δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν αρχάριο. Κάποια πατρόν είναι πολύ ευκολότερα από άλλα. Όταν έχεις τις γραμμές από τα διαφορετικά νούμερα τη μια δίπλα στην άλλη, μπορείς εύκολα να υπολογίσεις πόσο περίπου θα είναι το επόμενο ή προηγούμενο νούμερο. Μην ξεχνάμε όμως πως εκείνη την περίοδο εγώ έραβα με το ζόρι 4-5 μήνες και το πατρόν για ένα παλτουδάκι με πολλαπλές καμπύλες για τις μασχάλες, τα μανίκια και τη λαιμόκοψη μου φαινόταν αδιανόητο να ρισκάρω να το διορθώσω μόνη μου.

Αποφάσισα λοιπόν να ψάξω για καινούριο πατρόν. Κάποιο εντελώς διαφορετικό σχέδιο, που όμως να κρατάει τα δύο βασικά στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Μαρίας. Ένα μακρύ παλτουδάκι που φοριέται και από τις δύο όψεις. Ευτυχώς για κάποιον με πάρα πολύ καλές γνώσεις αγγλικών, το ίντερνετ είναι ατελείωτο. Οι ιδέες άπειρες και η έμπνευση αστείρευτη.

Μια απλή αναζήτηση στο Google είναι το πρώτο βήμα. Η αναζήτηση με εικόνες αντί για κείμενο βοηθάει να βρεις γρήγορα αυτό που ψάχνεις. Έγραψα λοιπόν ντουμπλ-φας παλτουδάκι και μέσα από μια φωτογραφία που μου κέντρισε το ενδιαφέρον βρέθηκα στο Pinterest.

revers.1

Βρήκα τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να εξειδικεύσεις την αναζήτηση σου και γρήγορα είχα εντοπίσει διάφορα σχέδια που μου άρεσαν. Μέχρι εκείνη την μέρα δεν είχα αγοράσει ποτέ μου ψηφιακό πατρόν. Ότι σχέδια είχα δοκιμάσει ήταν από περιοδικά. Και παρότι στην αναζήτηση μου έψαχνα για δωρεάν πατρόν το μάτι μου είχε κολλήσει στη φωτογραφία από ένα παιδικό παλτουδάκι που ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα.

Μια φωτογραφία στο Pinterest είναι πάντα συνδεδεμένη με κάποιο εξωτερικό σύνδεσμο σε άλλο site. Μια φωτογραφία στο Pinterest είναι πάντα συνδεδεμένη με κάποιο εξωτερικό σύνδεσμο σε άλλο site. Και από εκείνη την φωτογραφία βρέθηκα στη ψηφιακό κατάστημα της Puperita στο Etsy. Ήταν η πρώτη μου επαφή και με την συγκεκριμένη πατρονίστ αλλά και με το Etsy. Ένιωθα σαν να είχα βρει την βελόνα στα άχυρα. Ένας ψηφιακός τόπος γεμάτος με έτοιμα προϊόντα από άλλες μοδίστρες, υλικά για ραπτική, υφάσματα και ότι μπορεί να χρειαστεί μια κοπέλα σαν εμένα που μόλις ξεκινούσε.

Το ψηφιακό κατάστημα της Puperita έχει αποκλειστικά πατρόν για παιδικά ρούχα. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η ποικιλία στα υφάσματα που έβλεπα. Κάθε της σχέδιο ήταν ραμμένο με τόσο όμορφα υφάσματα που ένιωθα λες και οι φωτογραφίες χόρευαν μπροστά μου.Το σχέδιο για το ντουμπλφας παλτουδάκι που μου είχε αρχικά κεντρίσει το ενδιαφέρον στο Pinterest, ήταν μόλις ένα από τα πολλά που είχε διαθέσιμα. Όμως όσο και να κοίταξα ήμουν ερωτευμένη με εκείνο και γρήγορα είχα κάνει την απόφαση μου.

revers.2

Η πληρωμή του καινούριου πατρόν έγινε μέσω του Paypal. Ευτυχώς λόγω της ενασχόλησης μου με διάφορα χόμπυ στο παρελθόν, είχα ήδη λογαριασμό στο συγκεκριμένο site. Με εύκολες και συνοπτικές διαδικασίες είχα αγοράσει το πρώτο μου ψηφιακό πατρόν για ντουμπλ-φας παλτουδάκι. Ήταν ένα pdf περίπου 80 σελίδων. Τα pdf ή αλλιώς Portable Document Format είναι με λίγα λόγια ένα ψηφιακό βιβλίο. Μέσα σε αυτό ήταν οι αναλυτικές οδηγίες βήμα προς βήμα για την υλοποίηση του πατρόν, οι πίνακες με τα μεγέθη για τα παιδιά, οι πίνακες διάταξης κοπής του υφάσματος και φυσικά οι σελίδες του πατρόν.

Μετά την εύρεση του πατρόν, σειρά είχε η αγορά των υφασμάτων. Μέσα στο pdf είχε αναλυτικές οδηγίες για το πόσο ύφασμα χρειάζεται να αγοράσεις. Αυτή τη φορά αποφάσισα να κινηθώ στην τοπικά αγορά της Βέροιας. Διάλεξα δύο υφάσματα τα οποία μου ταίριαζαν πάρα πολύ με την τελική εικόνα που ήθελα να έχει το παλτουδάκι. Είχε έρθει λοιπόν η ώρα να υλοποιήσω το "όραμα" μου. Διάλεξα ένα ωραίο μάλλινο υπόλευκο ύφασμα για την μία πλευρά και ένα βαμβακερό ύφασμα με λευκό και κόκκινο πουά για την άλλη.

Για να κόψω τα υφάσματα μου έπρεπε πρώτα να ξεσηκώσω το πατρόν από το ψηφιακό βιβλίο που αγόρασα. Οι τελευταίες 30 σελίδες στο pdf ήταν τα κομμάτια του πατρόν. Για όσες βγάζουν πατρόν από περιοδικά, έχουν συνηθίσει εκείνο το τεράστιο χαρτί στο οποίο εμπεριέχονται όλα τα διαφορετικά πατρόν από το περιοδικό. Απορούσα πως μπορούσαν να βάλουν ένα πατρόν σε μια σελιδούλα Α4 και διαβάζοντας προσεχτικά τις οδηγίες, κατάλαβα πως έπρεπε να "συναρμολογήσω" τις σελίδες, ακολουθώντας κάποιες ενδεικτικές κουκκίδες, για να φτιάξω εκείνο το μεγάλο πατρόν που έχουμε συνηθίσει από τα περιοδικά.

Αφού τα συναρμολόγησα, χρησιμοποίησα ρυζόχαρτο για να αντιγράψω το κάθε κομμάτι του πατρόν. Θα μπορούσα απλά να κόψω απευθείας από το μεγάλο χαρτί τα κομμάτια του πατρόν που ήθελα για το νούμερο που ήθελα να ράψω, αλλά είχα ένα προαίσθημα ότι ήταν ένα σχέδιο που σίγουρα θα ράψω ξανά στο μέλλον και αποφάσισα ότι ήταν καλύτερα να χαλάσω 2 μεγάλα ρυζόχαρτα από το να χρειάζεται να ξαναεκτυπώσω 30 σελίδες στο μέλλον.

Η μεταφορά του πατρόν στο ύφασμα ήταν εύκολη, γιατί το σχέδιο εμπεριείχε ήδη τα περιθώρια ραφής. Συνήθως στα περιοδικά, το πατρόν δεν έχει περιθώρια ραφής. Οπότε χρειάζεται να αντιγράψεις με κιμωλία το πατρόν πάνω στο ύφασμα και στη συνέχεια να σχεδιάσεις μόνος σου τα περιθώρια ραφής γύρω γύρω από το πατρόν. Αυτή τη φορά το μόνο που χρειαζόταν να κάνω ήταν να καρφιτσώσω τα κομμάτια από το πατρόν μου πάνω στο ύφασμα που είχα αγοράσει, σύμφωνα με τη διάταξη κοπής που πρότεινε στο pdf και να τα κόψω.

 

Το ράψιμο στο συγκεκριμένο παλτουδάκι, ήταν για μένα ευχάριστο και παράλληλα διαφωτιστικό. Έμαθα καινούριες τεχνικές ραφής και πόση σημασία έχει να κρατάς τα σωστά περιθώρια ραφής. Το παλτουδάκι έχει 4 μεγάλες κουφόπιετες. Δύο μπροστά και δύο πίσω. Μέχρι εκείνη την μέρα δεν είχα ξαναράψει ποτέ μου κουφόπιετες και δεν είχα ιδέα πως γίνεται. Οι οδηγίες όμως στο Pdf ήταν τόσο αναλυτικές που ήταν σαν να είχα κάποιον από δίπλα μου να με καθοδηγεί σε κάθε βήμα. Όσο περνούσε η ώρα και το παλτουδάκι έπαιρνε την τελική του μορφή ο ενθουσιασμός μου ήταν ασυγκράτητος.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που πίστευα πως μπορώ να καταφέρω. Μέσα από τη δημιουργία του δεν είχα απλά φτιάξει ένα δώρο για μια καλή φίλη αλλά είχα μάθει χρήσιμα πράγματα που ξέρω ότι θα μου χρησιμεύσουν στο μέλλον. Με τελευταία πινελιά τα ιδιαίτερα κουμπάκια που είχα διαλέξει το ντουμπλ-φας παλτουδάκι για την μπεμπούλα της Μαρίας ήταν έτοιμο. Μου άρεσε τόσο πολύ το τελικό προϊόν, που το ίδιο παλτουδάκι το έχω ράψει άλλες δύο φορές από τότε. Ένα πράσινο φλίς, με πολύχρωμο πουά σε μπορντό φόντο για μια ξαδελφούλα μου και φούξια καπαρντίνα με φλοράλ στις αποχρώσεις του μωβ και του ρόζ για την ανηψούλα μου την Μελίνα.

Ελπίζω να σας αρέσουν!

melina1-1  melina1-2

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *